Vrouwen sneller blaasontsteking
Alhoewel een blaasontsteking bij iedereen voor kan komen, overkomt het vrouwen vaker dan mannen. Het overkomt ongeveer de helft van de vrouwen tijdens hun leven en maar liefst 20 procent van alle vrouwen heeft er minstens één keer per jaar last van. Dit heeft er mee te maken dat de urinebuis van een vrouw veel korter is dan die van een man. Hierdoor kunnen bacteriën sneller doordringen tot de blaas en een infectie aanbrengen. Bovendien is er bij een vrouw sneller besmetting mogelijk vanuit het eigen darmkanaal. Tijdens geslachtsgemeenschap heeft de vrouw ook sneller kans op een blaasontsteking, omdat de plasbuis een beetje wordt gekneusd.
Blaasontsteking bij mannen
In de leeftijd 20 tot 50 jaar komen blaasinfecties zelfs 50 keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Mannen hebben dus aanzienlijk minder veel kans op een blaasontsteking. Toch kan een blaasontsteking ook bij mannen voorkomen. Als mannen te maken hebben met een terugkerende blaasontsteking, dan duidt dit vaak op een bacteriële infectie aan de prostaat, die maar niet overgaat. Het kan zelfs heel goed het geval zijn dat een blaasontsteking bij mannen niet eens symptomen heeft en dus per toeval vast wordt gesteld, wanneer een man bijvoorbeeld meedoet aan een urineonderzoek.
Symptomen blaasontsteking
In de meeste gevallen van een blaasontsteking zijn er echter wel duidelijke symptomen te herkennen. Iemand met een blaasontsteking heeft namelijk vaak last van een grote druk op de blaas en wil continu naar de wc. Op het toilet aangekomen komt er helaas weinig urine uit de blaas, zodat het drukkende gevoel blijft. Dit gevoel kan ook pijn gaan doen. Iemand met een blaasontsteking kan daarnaast pijn gaan voelen in de onderbuik en in de rug.
Daarnaast kan de urine er troebel uit gaan zien en kan het zijn dat iemand met een blaasontsteking naast urine ook een beetje bloed plast. Bovendien kan een koorts het gevolg zijn van een blaasontsteking. Dit zijn duidelijke symptomen van een blaasinfectie.
Blaasontsteking bestrijden
Heb je deze symptomen ook? Dan heb je waarschijnlijk een blaasontsteking. Aan te raden is direct een afspraak te maken met je huisarts, omdat deze je een geschikte antibioticumkuur kan voorschrijven. Zo een kuur is er op gericht om je blaasontsteking voor eens en altijd over te laten zijn. De ontsteking kan echter terug komen en deze kans is groter als je de kuur niet afmaakt.
Maak je antibioticakuur daarom altijd af, ook al ben je inmiddels al van de kwaal af. Na een paar dagen voel je meestal al minder van je blaasontsteking en na zeven tot tien dagen is deze definitief verdwenen. De antibioticakuur heeft ervoor gezorgd dat de bacteriën in je blaas zijn gedood en dat de ontsteking hierdoor weg is.
Bij sommige mensen blijft de blaasontsteking echter aanhouden. Je kunt dan opnieuw naar de huisarts gaan en een nieuw antibioticum proberen. Als dit niet werkt kan de huisarts je doorverwijzen naar een uroloog of gynaecoloog.