Blaasontsteking niet besmettelijk
Vaak vraagt men zich af of een blaasontsteking besmettelijk is of niet. Het antwoord op deze vraag is vrij kort: een blaasontsteking is niet besmettelijk. Dit ondanks alle fabels dat een blaasontsteking over te geven is op andere personen en dat iemand met een blaasontsteking bij voorkeur een andere toilet moet gebruiken dan zijn of haar huisgenoten. Een blaasontsteking is in feite een ontsteking aan de binnenkant van je blaas. Ondanks het feit dat deze ontsteking niet besmettelijk is, kan hij wel terugkomen. Daarom is het verstandig om een blaasontsteking direct te bestrijden wanneer je er last van hebt. Maak een afspraak met je huisarts om te bepalen welk antibioticum jij nodig hebt.
Blaasontsteking en seksueel contact
Ook wanneer een persoon met een blaasontsteking seksueel contact heeft met een partner, zal er geen sprake zijn van besmetting. Gebruik je al een antibioticum om je blaasontsteking op te lossen? Dan is het wel verstandig om naast de pil gebruik te maken van een condoom. Door de antibioticakuur kan het namelijk zijn dat de pil minder goed werkt. De vrouw wordt hierdoor minder goed beschermd tegen een eventueel ongewenst zwangerschap.
Symptomen blaasontsteking
Een blaasontsteking is een vervelende aandoening. Dat het niet besmettelijk is, is dus duidelijk, maar hoe herken je nou precies een blaasontsteking? Vaak zijn de symptomen voor een blaasontsteking vrij duidelijk. Iemand met een blaasontsteking heeft namelijk continu het gevoel naar de wc te moeten. Wanneer een persoon met een blaasontsteking echter op het toilet zit, verliest hij of zij echter veel minder urine, zodat het drukkende gevoel blijft.
De urine van iemand met een blaasontsteking ziet er daarnaast troebel uit en niet zelden plast iemand met een blaasontsteking ook bloed uit. Mensen met een blaasontsteking kunnen daarnaast last krijgen van pijn in hun onderbuik of rug – iets waar je best meteen actie op onderneemt tijdens de ontsteking door wat goede oefeningen te doen – hoe pijnlijk het misschien ook mag zijn.
Blaasontsteking verhelpen
Je kunt een blaasontsteking echter gemakkelijk verhelpen. Als je deze symptomen bij jezelf opmerkt, dan is het raadzaam om meteen een afspraak met de huisarts te maken. De huisarts kan je namelijk een geschikte antibioticakuur voorschrijven. Na een paar dagen zul je al merken dat de blaasontsteking vermindert. Na zeven tot tien dagen is je blaasontsteking zelfs volledig verdwenen. Mocht dit echter niet het geval zijn, ga dan terug naar je huisarts. Nu zal je worden gevraagd een sample te maken van je urine. Na enkele dagen zal deze sample voldoende zijn onderzocht. De huisarts kan je nu een ander antibioticum voorschrijven. In verreweg de meeste gevallen is de blaasontsteking nu wel over.
Mocht je echter toch last houden van je blaas, dan verwijst de huisarts je door naar een gynaecoloog of uroloog. Bedenk ook dat het verstandig is om vaak naar de wc te blijven gaan. Tot slot is een handige tip het drinken van cranberrysap. Dit werkt een blaasontsteking namelijk tegen. Ook het drinken van groene thee is aan te raden, alhoewel niet is aangetoond dat dit daadwerkelijk werkt tegen een blaasontsteking. Het is echter wel drinken en drinken is belangrijk voor je herstel!