Manieren om een blaasontsteking te behandelen

Symptomen van een blaasontsteking

Een blaasontsteking is vervelend voor iedereen die er last van heeft. Je hebt namelijk continu het gevoel dat je naar het toilet moet. Wanneer je vervolgens op het toilet bent aangekomen urineer je slechts matig. Op deze manier staat er de hele dag een druk op je blaas. Het plassen zelf geeft een branderig gevoel en veel mensen hebben een pijnlijk gevoel in hun onderbuik of rug. Daarnaast kan het bloed troebel zijn en gemengd met bloed. Het wordt veroorzaakt door een infectie aan de wand van de binnenkant van de blaas. Herken je deze symptomen? Dan ligt het voor de hand dat je zelf ook te maken hebt met een blaasontsteking. Een blaasontsteking is gelukkig geen ernstige aandoen en er zijn genoeg mogelijkheden tot behandeling.

Behandelingen blaasontsteking

Wanneer je vermoed dat je een blaasontsteking hebt, is de beste behandeling meteen naar de huisarts te gaan. Het is aan te raden om een professioneel iemand op medisch gebied je probleem voor te leggen, om zo vast te kunnen stellen wat de beste behandelmethode is. Heb je daadwerkelijk een blaasontsteking, dan kun je dit direct behandelen met antibiotica. Een veel voorgeschreven middel is Furabid, ofwel nitrofurantoïne. Dit middel doodt de bacteriën in je blaas. Het komt vrij snel via de nieren terecht in de urine en begint enkele uren na inname te werken. Na een paar dagen zul je merken dat de kwalen al minder worden.

Er zijn daarnaast meerdere middelen als behandeling te gebruiken, waarbij je rekening moet houden met kuurtjes van enkele dagen. Bespreek met je huisarts welk middel je in jouw situatie het beste kunt gebruiken.

blaasontsteking te behandelen

Behandeling als het niet over gaat

Het kan helaas ook zo zijn dat de blaasontsteking niet overgaat. In dit geval zal er een onderzoek gedaan moeten worden met een sample van je urine. Het is afhankelijk van dit onderzoek welk antibioticum je het beste als behandeling kunt gebruiken. De uitslag van het onderzoek laat helaas wel enkele dagen op zich wachten. Blijf je ook na dit antibioticum regelmatig last hebben van blaasontsteking, dan verwijt de huisarts je door naar een uroloog of gynaecoloog. Het kan namelijk zijn dat je enkele afwijkingen in de urinewegen hebt, waardoor je telkens weer een blaasontsteking krijgt. In sommige gevallen wordt permanent het middel Furabid voorgeschreven, om de bacteriën uit te blijven schakelen.

Natuurlijke behandeling blaasontsteking

Er zijn daarnaast natuurlijke middelen die helpen tegen een blaasontsteking. De beste behandeling is het drinken van cranberrysap. Ook wanneer je gevoelig bent voor een blaasontsteking, kun je het beste met enige regelmaat cranberrysap drinken. Dat er nog meer natuurlijke producten zijn die een blaasontsteking tegengaan, lijkt niet onaannemelijk. Er zijn bijvoorbeeld soorten thee, waarvan mensen denken dat het werkt tegen een blaasontsteking. Het drinken van cranberrysap is echter de enige behandeling die tot nu toe ook daadwerkelijk is bewezen als effectief. Wat in ieder geval aan te raden blijft, is genoeg te drinken. Er zijn voedingsschema’s te vinden om u te helpen bij een gezond voedingspatroon. Op deze manier voorkom je een blaasontsteking. En voorkomen is beter dan genezen!