De symptomen van een blaasontsteking bij een kind

Verschillen symptomen kind en volwassene

Een blaasontsteking is een ziekte die niet alleen bij volwassenen voorkomt, maar ook bij kinderen. Het is een vervelende kwaal, maar je kunt er gelukkig gemakkelijk afkomen. De symptomen voor een kind vertonen enkele verschillen met die van een volwassene. Lees meer over de symptomen van een blaasontsteking bij een kind.

blaasontsteking bij een kindOorzaken blaasontsteking kind

Een blaasontsteking bij een kind kan worden veroorzaakt door verschillende zaken. Zo zijn er kinderen die hun plas te lang ophouden, zodat de urine lang in de blaas blijft zitten en daarmee ook de bacteriën. Door de ophoping van bacteriën kan een infectie aan de binnenkant van de blaas ontstaan: een blaasontsteking. Maar er zijn meer oorzaken waardoor een kind een blaasontsteking kan krijgen. Zo zijn er ten eerste lichamelijke afwijkingen die kunnen zorgen voor een blaasontsteking, zoals een korte urinebuis en een blaasafwijking. Teveel snoepen kan echter ook leiden tot een blaasontsteking. Door het snoep wordt de urine namelijk minder zuur. De bacteriën kunnen beter leven in een zoet klimaat.

Symptomen jonge kinderen

Maar wat zijn nou precies de symptomen van een blaasontsteking bij een kind? Dit verschilt per leeftijd van het kind. Kinderen zijn hiervoor in twee categorieën op te delen: jonge kinderen en oudere kinderen. De symptomen van een jonger kind zijn minder duidelijk dan bij een ouder kind. Dit heeft er mee te maken dat jongere kinderen een luier dragen en dus niet telkens naar de wc gaan.

Symptomen bij baby’s zijn het hebben van een stinkende urine, koorts, een prikkelbare stemming, een grauwe huidskleur, matig drinken en het niet voldoende in gewicht aankomen. Peuters en kleuters worden hangerig van een blaasontsteking, braken sneller, hebben buikpijn, eten en drinken slecht, en ook zij hebben stinkende urine, vertonen een prikkelbare stemming en kunnen koorts krijgen.

Symptomen oudere kinderen

De symptomen van oudere kinderen vertonen veel overeenkomsten met de symptomen van volwassenen met een blaasontsteking. Wanneer een kind ouder is en een blaasontsteking heeft, dan wil het graag vaak plassen.

Wanneer het kind vervolgens naar het toilet gaat en wil gaan plassen, komt er slechts een klein beetje urine uit. Ook ervaart een ouder kind vaak pijn bij het plassen. De urine van een ouder kind met een blaasontsteking is vaak troebel en stinkt een beetje. Ook kan het zijn dat het kind buikpijn ervaart en koorts. Dit laatste gaat vaak gepaard met koude rillingen en pijn in de zij. Dit gebeurt vaak indien een blaasontsteking zich uitbreidt naar boven de urinewegen. Hierdoor kan namelijk een nierbekkenontsteking ontstaan.

Behandeling blaasontsteking kind

Zoals al eerder gezegd is het gemakkelijk om af te komen van een blaasontsteking. Het is echter wel sterk aan te raden om met je kind naar de huisarts te gaan, wanneer je deze symptomen opmerkt. Een huisarts kan namelijk een goed antibioticum voorschrijven, wat je kind vervolgens tussen de zeven en tien dagen in kan nemen. Deze kuur werkt de bacteriën in de urine van het kind tegen, waardoor de blaasontsteking weer zal overgaan. Wanneer de kuur niet aanslaat, zal de huisarts een ander antibioticum voorschrijven.

Natuurlijk zijn er ook natuurlijke middelen. Zeker bij een kind is cranberrysap of een speciale thee tegen blaasontsteking een goed idee, omdat ze hier vaak heel erg goed op reageren. Let wel op: kies een optie zonder cafeïne, aangezien dit voor kinderen een negatief effect kan hebben.