De symptomen van een blaasontsteking tijdens zwangerschap

Blaasontsteking minder snel herkend

Als je zwanger bent, dan zul je een blaasontsteking minder snel herkennen dan wanneer je dit niet bent. Het kan namelijk zijn dat je een blaasontsteking niet opmerkt, doordat je als zwangere vrouw met een blaasontsteking niet altijd een pijnlijk gevoel hebt tijdens het urineren. Dit is wel een bekend symptoom voor blaasontstekingen bij niet-zwangere mensen.

Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap kan echter wel gevaarlijk worden als je het niet op tijd opmerkt. Het kan namelijk overslaan op de nieren, waardoor nierbekkenontsteking kan ontstaan. Je krijgt dan heftige koorts, die gepaard gaat met overgeven en pijn rond de nieren. Nierbekkenontsteking kan zowel gevaarlijk zijn voor jou als voor je kind. Wees er daarom extra alert op tijdens een zwangerschap.

blaasontsteking tijdens zwangerschapSymptomen blaasontsteking bij zwangere vrouw

Gelukkig zijn er wel symptomen waaraan je wanneer je zwanger bent ook kunt merken dat je te maken zou kunnen hebben met een blaasontsteking. Je blijft namelijk een sterke drang te voelen om te gaan plassen. Je hebt de hele tijd het gevoel naar het toilet te moeten gaan. Soms kun je hier zelfs al pijn door ondervinden. Wanneer je echter naar de wc gaat, urineer je veel minder dan je zou willen.

Het kan zelfs zo zijn dat het blijft bij enkele druppels. Het plassen kan trouwens wel pijn doen. Dat dit vaak niet het geval is bij zwangere vrouwen, hoeft niet te betekenen dat dit bij jou ook niet het geval is. Wanneer je pijn ervaart bij het plassen, dan zul je deze pijn waarschijnlijk ervaren als een branderig gevoel.

Een moeilijker symptoom is ook wel de hoofdpijn die gepaard gaat met de blaasontsteking. Het is een algemene malaise die tijdens de zwangerschap wel vaker voorkomt – dus deze is moeilijker te attribueren aan de specifieke ontsteking, maar dat maakt natuurlijk niet dat ze niet aan elkaar verbonden zijn.

Meer symptomen blaasontsteking

Er zijn echter meer symptomen voor een blaasontsteking die je als zwangere vrouw kunt ervaren. Vermoed je dat je een blaasontsteking hebt, kijk dan eens naar je urine. In het urine kan namelijk bloed aanwezig zijn, wat duidt op een blaasontsteking. Ook kan je urine troebel zijn. Daarnaast is het goed mogelijk dat je pijn krijgt in je onderbuik of in je rug. Misschien krijg je dit zelfs wel beide. Ook dit zijn symptomen voor een blaasontsteking. Tot slot kan je lichaamstemperatuur omhoog gaan. Je kunt dit met een goede thermometer meten. Wees er echter wel op attent dat je voor een blaasontsteking een aantal van de opgenoemde symptomen moet hebben. Het hebben van slechts een hoge lichaamstemperatuur is bijvoorbeeld meestal geen symptoom voor een blaasontsteking.

Behandeling blaasontsteking bij zwangere vrouw

Vermoed je zelf dat je een blaasontsteking hebt, terwijl je zwanger bent? Dan is het sterk aan te raden om direct een afspraak te maken met de huisarts. Omdat nierbekkenontsteking kan ontstaan, kan de blaasontsteking op den duur gevaarlijk zijn voor zowel jou als je kind. De huisarts kan je een geschikt antibioticum voorschrijven.

Het is daarnaast sterk aan te raden om deze kuur af te maken, ook al heb je op een gegeven moment geen last meer van de blaasontsteking. Plas daarnaast zoveel mogelijk en drink voldoende. Cranberrysap werkt goed tegen een blaasontsteking – ook in pilvorm kan het zeker helpen, als je het sap niet zou lusten!